top of page
Search
  • Alina Marzel

Moč miselne naravnanosti: kako ostati disciplinirani pri izvajanju redne telesne aktivnosti


Ko se odločimo za telesno vadbo je to navdušujoč podvig, ki obljublja izboljšano zdravje, povečano energijo, boljšo telesno sestavo in občutek dobrega počutja. Vendar je pot do uspeha v vadbi tlakovana z izzivi, in vaša miselna naravnanost bo določila, ali boste premagali te ovire ali pa boste pred njimi obupali. V tem članku želim izpostaviti izjemno pomemben vpliv miselne naravnanosti pri telesni vadbi in deliti praktične strategije, ki jih uporabljam pri svojih treningih in pri treningih s strankami, in ki vam bodo pomagale razviti disciplino in uspešen dolgoročen odnos do redne telesne aktivnosti.


Razumevanje vloge miselne naravnanosti

Vaša miselnost je leča, skozi katero gledate na svoje vadbene napredke. Obsega vaše odnose, prepričanja in dojemanja, ki oblikujejo vaš pristop k izzivom. Pozitivna in odporna miselnost vam lahko omogoči, da premagate ovire, medtem ko lahko negativna miselnost zavira vaš napredek.

  1. Sprejemanje dejstev: napredek se ne zgodi čez noč, zato je treba začeti počasi in prilagoditi svoja pričakovanja. Zavedajte se, da boste do napredka prišli skozi trud, učenje in vztrajnost. Izzive sprejmite kot priložnosti za rast in krepitev. Bolj kot boste vztrajni, hitrejši in učinkovitejši bodo rezulati.

  2. Soočanje z negativnimi mislimi in izgovori: dnevi ko se boste soočali z največjimi izzivi so tisti, ki bodo najbolj vplivali na krepitev vaše miselne naravnanosti. Najpogosteje nas od izvajanja zadanih ciljev odvrnejo izgovori, vendar je na vas, da jih prepoznate in opredelite ali so lažni ali utemeljeni. Če boste zaradi slabega počutja izpustili trening je to povsem razumljivo. Bodite dovolj kritični in iskreni sami do sebe, da ločite med izgovori, ki vam preprečujejo napredek in med tistimi na katere resinčno nimate vpliva.


3. Postavljanje jasnih namer: določite svoje vadbene cilje in razloge zanje. Bolj kot bodo vaši cilji v skladu z vašimi vrednotami, lažje boste ohranili motivacijo in osredotočenost, še posebej v težkih časih. Če so vaši cilji kratkoročni, kot na primer, da izgubite nekaj kilogramov do prijateljeve poroke ali pa zato, da se boste poleti počutili bolj samozavestno v kopalkah, je zelo verjetno, da boste po doseženem cilju zdrsnili nazaj v ustaljene navade, ki so vas pripeljale do telesnega počutja in stanja pred doseganjem zadanega cilja. Zato povežite svoje razloge za doseganje boljše telesne pripravljenosti z vrednotami kot so boljše počutje, zdravje, dolgoživost in se redno opomnite nanje.

4.Ustvarjanje vizualnega prikaza vaših treningov: ta pristop svetujem strankam, ki imajo težave z ohranjanjem doslednosti. Na vidno mesto vašega bivalnega prostora si nalepite mesečno razpredelnico treningov. Vsakič ko zaključite dan z opravljenim treningom ali zadano telesno aktivnostjo, označite ustrezno polje razpredelnice s kljukico. Če bo ob koncu meseca v razpredelnici manj kljukic kot ste si zadali, potem je to motivacija, da naslednji mesec izboljšate svojo doslednost. Če pa bo razpredelnica polna kljukic, vas bo to samo še bolj spodbudilo, da nadaljujete z uspešnostjo treningov v prihajajočih mesecih, saj ste odkrili način kako ostati dosledni.

5. Obkrožite se z navdihom: če imamo v krogu družine ali prijateljev ljudi, ki nas navdihujejo in spodbujajo, je to odličen podporni sistem, ki nam pomaga da ostajamo pozitivni in dosledni. Če pa tega nimamo, lahko še vedno poiščemo navdih drugje. Berite knjige, poslušajte podcaste ali sledite ljudem na socialnih omrežjih, ki vas navdihujejo in motivirajo. Navdih in motivacija nista nekaj kar boste našli in nato za vedno ohranili, zato se je treba vedno znova obdajati z zgodbami in nasveti ljudi, ki so tako kot vi enkrat bili na začetku svoje poti k bolj aktivnemu načinu življenja.

6. Poučite se - informacije so ključ do uspeha: pogosto se sploh ne zavedamo navad, ki nam škodujejo ali zavirajo naš napredek. Čeprav večkrat slišimo o koristih gibanja in zdrave prehrane, se morda ne zavedamo posledic pomakanja obeh. Zato je ključno, da razumemo zakaj je vsakodnevno gibanje dobesedno življenskega pomena. Človeško telo je narejeno za gibanje in kljub vsej tehnologiji in znanstvenem napredku še nismo uspeli odkriti načina kako pretentati evolucijo, da bi si lahko s pasivnim načinom življenja zagotovili zdravo in funkcionalno telo. V dobi, ko so nam zanesljive informacije na voljo samo z enim klikom, je naša nevednost izbira. Tudi znanje je oblika motivacije.7. Strokovno vodenje: ljudje smo različni in medtem, ko znamo nekateri sami razvijati disciplino pri telesnem gibanju, se morda drugi pri tem počutijo izgubljene in nemočne. Če spadate med slednjo skupino ljudi je priporočljivo, da poiščete pomoč pri osebnem trenerju, ki vam bo pomagal sestaviti načrt za učinkovite spremembe in hkrati tudi prepoznati vedenske vzorce, ki vas omejujejo in morda celo škodujejo. Velik del mojih osebnih treningov s strankami je prepoznavanje in spreminjanje omenjenih vzorcev, ki izpodrivajo razvoj discipline in zdravih sprememb. Dober osebni trener vam bo pamagal krepiti telo, kakor tudi miselno naravnanost. Kontaktirate me lahko tukaj.


Zapomnite si, da gradnja močne miselnosti zahteva nenehno prizadevanje. Prej kot sprejmete dejstvo, da se je za večino koristnih stvari v življenju treba pošteno potruditi, prej boste lahko to oviro prekočili na poti do vaših ciljev. Stavki kot so "bom jutri", "bom po praznikih", "bom ko bo čas" so izgovori, ki so vas pripeljali do trenutnega stanja. Kateregakoli od zgoraj naštetih nasvetov boste izbrali, vas bo postopoma pripeljal do trdne discipline in pozitivne miselne naravnanosti, ki vam lahko pomaga pri izvajanju redne telesne aktivnosti in pri premagovanju različnih življenskih izzivov.


35 views0 comments

Comments


bottom of page