top of page
Search
  • Alina Marzel

Zakaj se ženske bojimo poprijeti za uteži?


Desetletja je družba ženskam narekovala, da mora njihova idealna postava biti vitka in nežna, brez vidnih znakov moči. Ta ideal se je odražal tudi v načinu treninga in telesne vadbe, ki so jo ženske najpogosteje izvajale. Zahvaljujoč vplivu družbenih medijev in znanstvenih raziskav na področju vadbe, smo ženske končno začele odkrivati koristi treninga za moč.


Ideal ženstvenosti in vpliv medijev


Mediji in modna industrija so imeli pomembno vlogo pri ohranjanju ideala o ženski pretirani vitkosti. Revije, televizija in filmi so ženske prikazovali kot krhke in poudarjali pomen vitke postave, dosežene predvsem z aerobno vadbo. Neprekinjena poplava takšnih podob je ustvarila kulturo, ki je odvračala ženske od razvijanja fizične moči. Dvigovanje uteži, pogosto povezano z nabiranjem mišične mase in "možatim" izgledom, se je dojemalo kot nekaj, česar bi se ženske morale izogibati. Sporočilo je bilo jasno: biti močna ni bilo ženstveno.Motnje hranjenja in ideal vitkosti


V prizadevanju za dosego tega ideala je veliko žensk privedlo do izvajanja zelo restriktivnih diet in čim manjšega vnosa hrane. Modna industrija je promovirala nerealne standarde telesa in posledice so bile hude. Motnje hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, so postajale vse bolj pogoste, saj so ženske poskušale izpolniti ideal vitkosti.Prevlada kardiovaskularne vadbe


Poleg diet so ženskam dopovedali, da so kardiovaskularne ali airobne vaje edina pot do želene postave. Tek, kolesarjenje in aerobika so postale ključne dejavnosti za vse ženske, ki so si želele ohraniti ali doseči vitko postavo. Dvigovanje uteži je bilo potisnjeno v ozadje z napačnim prepričanjem, da bo privedlo do "prenapihnjenih" mišic.Sprememba ženske samopodobe in neodvisnoti


V zadnjih letih so se pogledi na ženske ideale in na način vadbe spremenili. Družbeni mediji so ženskam ponudili prostor, kjer lahko proslavimo svojo moč, izzivamo stereotipe in delimo svoje poti k telesni pripravljenosti. Vplivne osebne trenerke, blogerke na področju fitnesa in športnice so navdihnile ostale ženske, da se osvobodijo družbenih omejitev in raziščejo svoj fizični potencial.Podpora s strani znanosti


Poleg družbenih sprememb so znanstvene raziskave poudarile številne koristi vadbe za moč pri ženskah:


  1. Povečanje presnove: vadba za moč gradi mišice, ki porabljajo več kalorij v mirovanju kot maščoba. To prispeva k višji presnovi in pomaga pri obvladovanju telesne teže.

  2. Zdravje kosti: dvigovanje uteži lahko poveča kostno gostoto, zmanjšuje tveganje za osteoporozo in zlome, ki so pogostejši pri ženskah.

  3. Izboljšana sestava telesa: vadba za moč oblikuje telo, ustvarja definicijo brez pretirane mišične mase.

  4. Izboljšanje duševnega zdravja: redna vadba, vključno z dvigovanjem uteži, je pokazala, da zmanjšuje tesnobo in depresijo, spodbuja splošno dobro počutje.

  5. Samozavest: občutek fizične moči lahko poveča samozavest in boljše zaupanje v lastne sposobnosti na različnih področjih življenja.


Tudi sama sem v mlajših letih podlegla idealom družbe zato sem največ časa posvetila teku, airobiki in ostalim kardio vadbam. Šele, ko sem zaradi poškodbe bila primorana spremeniti način treniranja, sem spoznala vse zgoraj naštete prednosti treninga z uporom in utežmi. Kardio vadba je odlična, vendar lahko s treningom za moč naše telo in počutje še bolj nadgradimo. Družbeni mediji so nam ponudili platformo za razbijanje stereotipov, znanost pa je razkrila številne koristi vadbe za moč in starost pri tem ni omejitev. Prav nasprotno, dvigovanje uteži po 50. letu je še bolj priporočljivo, saj zažne takrat mišična masa pri ženskah drastično upadati. Ženske nismo več vezane na zastarele ideale. Dvigovanje uteži, gradnja moči in preoblikovanje telesa so postali sinonim za močno in samozavestno žensko, ki lahko sama odpre kozarec vloženih kumaric, hkrati pa se še vedno počuti ženstveno . Prihodnost fitnesa za ženske je vključujoča in ne ločuje več med vadbo za "moške" in vadbo za "ženske". Torej, ženske, ne izogibajte se dvigovanju uteži in izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja ta način treninga.

30 views0 comments

Comments


bottom of page