top of page
Search
  • Alina Marzel

Kako se lahko med prazniki izognemo prenajedanju in njegovim posledicam


Prihaja čas veselja, ki za večino pomeni tudi čas razvajanja. Božični prazniki prinašajo številne okusne dobrote in pojedine, ki pa jih poleg užitka lahko spremlja tudi slabo počutje in odvečni kilogrami. Ponavadi se tolažimo, da bomo vse pridobljene kilograme izgubili po novem letu, ko bomo v sklopu novoletnih zaobljub začeli z zdravo prehrano in telesno aktivnostjo. Vendar zakaj bi v novo leto vstopili z občutkom slabe vesti, če pa lahko z nekoliko bolj premišljenim pristopom k prehranjevanju in vadbi uživamo v prazničnem obdobju brez večjih posledic. V tej objavi vam bomo predstavila nekaj praktičnih nasvetov, kako se izogniti prenajedanju med božičnimi in novoletnimi prazniki in kako brez težav vključiti vadbo v svojo praznično rutino.


Premišljeno prehranjevanje


Eden ključnih načinov za izogibanje prenajedanju je premišljeno prehranjevanja. Med prazničnimi srečanji je enostavno izgubiti občutek za mero in zaužiti več kalorij, kot ste si zamislili. Tu je nekaj nasvetov, kako uživati v hrani in sprejemati zavestne odločitve:

  • Nadzor nad porcijami: namesto da si obilno naložite krožnik z vsako jedjo, začnite z manjšimi porcijami. Vedno si lahko privoščite še kakšno porcijo, če še vedno čutite lakoto.

  • Počasnejše uživanje: vsak grižljaj uživajte počasi. To omogoča vašemu telesu, da zazna, kdaj ste siti, kar zmanjšuje možnost prenajedanja.

  • Poslušajte svoje telo: bodite pozorni na signale lakote in sitosti. Prenehajte jesti, ko se počutite zadovoljni, ne ko je krožnik prazen.

  • Več manjših obrokov: kadar se nam obeta praznična pojedina, se veliko ljudi odreka hrani čez dan, da si lahko pri prazničnem obroku privoščijo obilnejšo porcijo. Redni, manjši obroki lahko pomagajo obvladovati tek in zmanjšati verjetnost prenajedanja. Z uživanjem hrane pogosteje je manjša verjetnost, da boste čutili izrazito lakoto, kar lahko vodi v slabe prehrambne odločitve in prekomerno vnos kalorij med enim obrokom.


Zdrave zamenjave


Božične pojedine tradicionalno vsebujejo jedi z visoko vsebnostjo kalorij. Kljub temu obstajajo številni načini, kako izbrati bolj zdrave možnosti, ne da bi se odrekli okusu. Razmislite o naslednjih zamenjavah:

  • Rastlinske beljakovine: raje kot mastne kose mesa, poskusite vključiti več rastlinskih virov beljakovin, kot so stročnice, tofu, sejtan in tempeh. Ker vsebujejo rastlinski viri beljakovin tudi veliko vlaknin, vas bodo bolj nasitile kot beljakovine živalskega izvora.

  • Več barvite zelenjave: napolnite svoj krožnik z raznoliko zelenjavo. Pečeni brstični ohrovt, sladki krompir, zelen fižol, rdeč radič lahko ustvarijo praznično vzdušje in so hkrati zelo hranljiva živila. Iz rastlinskih živil lahko ustvarite veganske različice tradicionalnih jedi, ki so manj kalorične, vendar polnega okusa.

  • Bolj zdravi posladki: sladice izbirajte premišljeno. Temna čokolada ali sladice iz bolj zdravih sestavin so lahko prav tako okusne in potešijo potrebo po sladkem. Izogibajte se procesiranim pekovskih izdelkov ter slaščicam s preveč sladkorja in maščobe. Tudi doma narejena sladica še ne pomeni, da je bolj zdrava kot kupljena, zato premišljeno izbirajte recepte in sestavine.


Ostanite aktivni


Med prazničnim vrvežem je morda težko najti čas za vadbo, vendar je ključnega pomena za ohranjanje zdravega ravnotežja. Vadbo vključite v svojo rutino, s temi preprostimi pristopi:

  • Družinske vadbe: spodbujajte družinske sprehode ali pohodništvo. Fizične dejavnosti so odličen način za povezovanje z najbližjimi.

  • Praznični izzivi s prijatelji: ustvarite praznični vadbeni izziv zase ali s prijatelji. Določite dosegljive cilje in praznujte skupne uspehe. Tudi če bodo treningi krajši kot po navadi, vam bo to pomagalo pri vzdrževanju telesne kondicije in teže.

  • Ples za kurjenje kalorij: praznični čas je odlična priložnost, da priredite plesno zabavo. Poleg tega, da je ples zabaven, je odličen način za porabo dodatnih kalorij.


Ne pozabite na hidracijo


Med prazniki pogosto pozabimo na pomembnost hidracije za dobro počutje. Včasih naše telo zamenja žejo za lakoto, kar vodi v nepotrebno grickanje in prenajedanje. Imejte pri sebi steklenico vode in si prizadevajte piti dovolj vode čez dan. Tudi alkohol, ki ga v času praznikov zaužijemo več kot po navadi, dehidrira telo, zato si ob kozarcu alkoholne pijače vedno privoščite še kozarec vode. Bodite zmerni z alkoholom, saj tudi ta prispeva k pridobivanju maščobe in k slabemu počutju naslednji dan.


Z zavestnim pristopom, izbiranjem bolj zdravih živil in vključevanjem telesne dejavnosti v svoje praznovanje lahko ohranite zdravo ravnovesje, ne da bi se počutili prikrajšani. Ne pozabite, prazniki so čas za uživanje, zato uživajte v trenutkih, družbi najbližjih in okusih sezone, obenem pa še vedno dajte prednost svojemu zdravju. Na zdravje in srečne praznične dni!

22 views0 comments
bottom of page