top of page
Search
 • Alina Marzel

Katera vadba je boljša? Kardio vadba ali vadba za moč?


Dolgoletna razprava o tem, ali je boljša kardio vadba ali vadba za moč, je še vedno aktualna in odgovor na to vprašanje ni enolična rešitev. Kardio vadba in vadba za moč nudita edinstvene koristi, ključ pa je v iskanju pravega ravnotežja, ki ustreza vašim posameznim potrebam.


Vadba za kardiovaskularno zdravje: Krepitev srca in vzdržljivost

Kardiovaskularne vaje, pogosto imenovane "kardio" so aktivnosti, ki povišajo vaš srčni utrip in ga ohranjajo visokega dalj časa, na primer pri teku, kolesarjenju, plavanju ali plesu. Kardio vadba se osredotoča predvsem na izboljšanje naše srčno-žilne kondicije, kapacitete pljuč in vzdržljivosti.Prednosti vključevanja kardio vadbe v svojo rutino:

 1. Zdravje srca: kardio vaje spodbujajo srce, ga krepijo in naredijo bolj učinkovito. S tem se zmanjša tveganje za srčne bolezni, možgansko kap in druge srčno-žilne težave.

 2. Izguba teže: redna kardio vadba porablja kalorije in lahko pomaga pri hujšanju ali vzdrževanju telesne teže. To je odličen način za ustvarjanje primanjkljaja kalorij.

 3. Zmanjševanje stresa: kardio vadba sprošča endorfine, "hormone sreče", ki pomagajo zmanjšati stres in izboljšajo razpoloženje.

 4. Izboljšana kapaciteta pljuč: aktivnosti, kot sta tek ali plavanje, povečajo kapaciteto pljuč, kar vodi do boljše absorpcije in distribucije kisika.

Vadba za moč: gradnja mišic in pospeševanje presnove

Vadba za moč ali vadba z uporom vključuje dvigovanje uteži ali lastne teže ter uporabo elastčnih trakov. Ta vrsta vadbe pomaga graditi mišično maso, povečuje gostoto kosti in izboljšuje splošno funkcionalno moč.Zakaj bi morali vključiti vadbo za moč v svojo rutino?

 1. Razvoj mišic: vadba za moč spodbuja rast mišic, kar izboljša mišični tonus, držo in moč.

 2. Pospeševanje presnove: mišično tkivo porablja več kalorij v mirovanju v primerjavi s tkivom maščobe. Povečanje mišične mase lahko trajno pospeši presnovo in pomaga pri vzdrževanju optimalne telesne sestave.

 3. Zdravje kosti: vadba, ki vključuje obremenitve, lahko pomaga povečati gostoto kosti in zmanjšati tveganje za osteoporozo. To je zlasti pomemben podatek za ženske, ki imamo večjo možnost za nastanek osteoporoze in pa dejstvo, da ženske pri izbiri vadbe za izgubo ali ohranjanje telesne teže pogosteje izberejo kardio vadbo, kakor vadbo z utežmi.

 4. Funkcionalna pripravljenost: močne mišice so ključne za vsakodnevne dejavnosti in lahko pomagajo preprečiti poškodbe, povezane z vsakdanjimi gibi kar je še zlasti pomembno v starejši življenski dobi.

Kombinacija je ključna

Recept za optimalno telesno pripravljenost pogosto leži v kombinaciji med kardio vadbo in vadbo za moč. Ne glede na vaš cilj, je priporočljivo v vadbeno rutino vključevati obe vrsti treninga. Če ste tekač s ciljem po uspešno zaključenih maratonih ali tekih na dolge proge, je vadba za moč prav tako pomembna za telesno pripravo, čeprav boste več časa namenili kardio vadbi. Enako velja za nekoga, ki želi pridobiti mišično maso in se osredotoča na trening z utežmi, bo kardio vadba dopolnilni trening za izgubo maščobe pri oblikovanju telesa. Tudi za tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov odvečne teže je kombinacija obeh vadb idealna za doseganje optimalne teže in izkoriščanje ostalih zdravstvenih prednosti, ki jih spodbujata oba načina vadbe.Oblikovanje vašega načrta za vadbo

 1. Ocenite svoje cilje: ugotovite, ali je vaš glavni cilj izguba teže, pridobivanje mišic, splošna telesna pripravljenost ali kombinacija teh dejavnikov.

 2. Vključite oboje: ciljajte na uravnoteženo rutino, ki vključuje tako kardio vadbo kot vadbo za moč. To lahko pomeni izmenične dni ali kombinacijo vaj v eni vadbi.

 3. Poslušajte svoje telo: bodite pozorni na to, kako telo reagira na različne vaje. S časom boste ugotovili, kaj vas napolni z energijo in zadovoljstvom in kaj prinaša željene rezultate.

 4. Počitek in okrevanje: zavedajte se, da so dnevi počitka enako pomembni kot dnevi vadbe. Vaše telo potrebuje čas za okrevanje in obnovo, seveda pa to ne sme biti ozgovor za izpuščanje rednih treningov.

 5. Posvetujte se s strokovnjakom: če ne veste katera je prava vadba za vas in kako sestaviti trening, ki bi vas pripeljal do najboljših rezultatov, se posvetujte s strokovnjakom za telesno pripravljenost ali osebnim trenerjem. Če želite posvet glede treningov me kotaktirajte tukaj.

Pri odločitvi cxc med kardio vadbo in vadbo za moč ne gre za to, katera je boljša od druge. Gre za prepoznavanje edinstvenih koristi, ki jih ponuja posamezna vrsta vadbe, in prilagajanje svoje rutine svojim osebnim ciljem. Sama pri svojih treningih in pri trenigih s strankami uporabljam obe vrsti vadbe, saj želim izkoristiti vse prednosti, ki jih ponujata različna treninga. Ne glede na to, ali tečete na tekalni stezi ali dvigujete uteži, je najpomembnejše, da ostanete dosledni in vpeljete vadbo v vaše vsakdanje življenje.


39 views0 comments

Comments


bottom of page