top of page
Search
  • Alina Marzel

Stopanje iz cone udobja vam lahko podaljša življenje



V prizadevanju za daljše, bolj zdravo življenje se mnogi od nas osredotočamo na očitne stvari: prehrano, telesno vadbo, spanec in obvladovanje stresa. Vendar nedavne raziskave kažejo, da bi lahko bil ključnega pomena še en dejavnik: preseganje meja naše cone udobja. Stopanje izven tega, kar se zdi varno in znano, bi dejansko lahko vodili do daljše življenjske dobe. Vendar, kako točno deluje in kaj o tem pravi znanost?


V zapletenem svetu človeških možganov imajo določena področja izjemen vpliv na naše vedenje in odločitve. Med njimi izstopa sprednja srednja možganska skorja (aMCC), ki igra ključno vlogo pri odzivanju na nelagodje in pri usmerjanju naših odločitev. Nedavne študije so odkrile zanimivo povezavo med velikostjo aMCC in posameznikovo naklonjenostjo k sprejemanju nelagodja ter vpliv na zdravje in dolgoživost. Več študij je pokazalo, da se lahko ukvarjanje z dejavnostmi, ki nas potiskajo izven naše cone udobja, v možganih privede do strukturne spremembe, posebej v velikosti aMMC. Študija, objavljena v reviji Nature Communications, je ugotovila, da so posamezniki, ki so se redno ukvarjali z dejavnostmi izven svoje cone udobja, pokazali povečan obseg aMMC v primerjavi s tistimi, ki so se držali rutine.



A zakaj bi večji obseg sprednje srednje možganske skorje podaljšal naše življenje?

Ena možnost je, da nam premiki izven naše cone udobja pomagajo razvijati vzdržljivost in prilagodljivost, lastnosti, ki so ključne za premagovanje življenjskih izzivov. Z izpostavljanjem novim izkušnjam in preseganjem lastnih meja smo bolje pripravljeni na obvladovanje stresa, stiske in negotovosti – vse to so dejavniki, ki lahko vplivajo na naše splošno zdravje in dolgoživost.

Poleg tega lahko preseganje meja naše cone udobja vodi v osebno rast in izpolnitev. Ali gre za potovanje v tujo državo, učenje nove veščine ali sprejemanje novega izziva v službi, koraki izven tistega, kar se zdi varno in znano, lahko razširijo naše obzorje, poglobijo naš pogled in obogatijo naše življenje na načine, ki si jih nikoli nismo predstavljali.



Sprednja srednja možganska skorja in telesna teža

Na ameriški Univerzi Johns Hopkins so na podlagi študije odkrili negativno povezavo med indeksom telesne mase (ITM) in obsegom sprednje srednje možganske skorje. Posamezniki, ki so bili označeni kot prekomerno težki ali debeli, so imeli zmanjšan obseg aMCC v primerjavi z vitkejšimi udeleženci, kar nakazuje na potencialno povezavo med strukturo možganov in telesno težo. Poleg tega longitudinalne raziskave kažejo, da so spremembe v prehranjevalnih navadah in intervencije za hujšanje povezane s spremembami v obsegu aMMC. Na primer, študija Haltia et al. (2019) je pokazala, da so posamezniki, ki so spremenili način prehranjevanja in izgubi telesno težo, pokazali pomembno povečanje obsega aMMC, kar kaže na potencialno povezavo med prehranskimi intervencijami, strukturo možganov in izboljšanimi zdravstvenimi izidi. Raziskave so tudi pokazale, da je pri športnikih aMCC večja, še posebej pa se poveča pri ljudeh, ki sprejmejo nov izziv in ga premagajo.



Kako lahko te ugotovitve uporabimo v svojem življenju?

Preprosto: sprejmite nelagodje. Namesto da se izogibate izzivom ali ostajate pri statusu quo, se zavestno trudite, da se redno izpostavljate situacijam, ki vas potiskajo izven vaše cone udobja. To lahko pomeni preizkušanje novih stvari, prevzemanje novih navad ali pa enostavno prekinitev rutine in sprejemanje negotovosti. Seveda preseganje meja vaše cone udobja ne pomeni, da bi morali neodgovorno tvegati ali se usmeriti v nepremišljeno vedenje. Pomembno je najti ravnotežje med postavljanjem izzivov samemu sebi in skrbjo za svoje dobro počutje. Začnite majhnimi koraki in se postopoma premikajte naprej, dokler ne postanete bolje seznanjeni z nelagodjem.



Čeprav se ideja, da bi se namenoma izpostavljali nelagodju, zdi kontraproduktivna, znanost nakazuje, da bi lahko to bil ključ do daljšega in bolj izpolnjujočega življenja. S širjenjem obsega aMMC prek dejavnosti, ki nas potiskajo izven naše cone udobja, ne samo, da krepimo svojo vzdržljivost in prilagodljivost, temveč tudi odpiramo sebi nove izkušnje, rast in na koncu daljšo življenjsko dobo. Torej, pogumno se soočite z nelagodjem in opazujte, kako vaše življenje postaja bolj pestro, zanimivo in polno novih izkušenj.



25 views0 comments
bottom of page