top of page
Search
  • Alina Marzel

Zakaj kljub trudu pri treningu ne vidite rezultatov?


Odločitev za redno telesno vadbo je hvalevredna odločitev, ki zahteva predanost, disciplino in trdo delo. Vendar pa lahko postanemo hitro razočarani, če kljub številnim uram v telovadnici ne vidimo želenih rezultatov. Če se znajdete v tej situaciji, bodite prepričani, da niste sami. Spoznajte nekaj najpogostejših razlogov, zakaj ljudje kljub trudu pri treningu ne vidijo rezultatov.


Pomanjkanje doslednosti

Doslednost je temelj napredka pri kateri koli telesni vadbi ali športu. Mnogi ljudje padejo v past izpuščanja treningov. Pomembno je, da vzpostavite dosleden urnik, ki ga lahko vzdržujete in vadbo vključite kot sestavni del vašega življenja. Ciljajte na razumno pogostost in trajanje treningov, ki se ujemajo z vašimi cilji ter trenutno fizično zmogljivostjo, ter se tega brezpogojno držite. Doslednost prinaša rezultate.


Slabe prehranjevalne navade

Sam trening ni dovolj za doseganje optimalnih rezultatov. Prehrana igra ključno vlogo pri spremembah telesne sestave - razmerje med mišično maso in maščobo. Slabe prehrane ne morete nadomestiti s treningom. Uživajte uravnoteženo polnovredno rastlinsko prehrano, bogato s stročnicami, polnovrednimi žitaricami, sadjem, zelenjavo in zdravimi maščobami iz nepredelanih virov (oreščki, semena, avokado, olive...). Izogibajte se procesiranim izdelkom in živilom živalskega izvora. Imejte redne obroke brez vmesnih prigrizkov. Pijte zadostne količine vode in ne sladkih pijač. Po potrebi poiščite pomoč usposobljenega dietetika ali strokovnjaka za prehrano, ki vam bo nudil osebno prilagojene nasvete glede na vaše cilje in preference.Neučinkovit program vadbe

Izvajanje in menjava vaj brez jasnega načrta je pogosta napaka. Pomembno je imeti strukturiran program vadbe, prilagojen vašim specifičnim ciljem. Dobro zasnovan program vključuje kombinacijo vadbe z utežmi, kardio vaj in vadbe za gibljivost. Osredotoča se na postopno povečevanje intenzivnosti, obsega ali zahtevnosti vaših treningov. Razmislite o pomoči usposobljenega osebnega trenerja, ki bo zasnoval program, prilagojen vašim potrebam. Pri svojih strankah najprej ugotovim, kjer so njihove omejitve in kakšno je trenutno stanje njihovih fizičnih sposobnosti, nato pa zastavim trening, ki postopoma premika meje zmogljivosti navzgor.


Nezadostna intenzivnost in postopno obremenjevanje

Redni fizični izzivi so ključni za nadaljnji napredek. Pogosta napaka je, da vztrajamo pri istem rutinskem treningu, uporabljamo enake uteži in ponovitve, ne da bi povečali zahtevnost. Vaše telo se prilagodi stresu, ki ga nanj nalagate, zato je ključno, da postopno obremenjujete vaše treninge z dvigovanjem teže, vključevanjem novih vaj, prilagajanjem nizov in ponovitev ali zmanjševanjem počitka med serijami. Postopno premikanje vaših mej izven cone udobja bo spodbudilo spremembe in okrepilo vaše telo.Nerealna pričakovanja in neučakanost

Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, enako velja za spreminjanje vašega telesa. Nerealna pričakovanja lahko privedejo do razočaranja in frustracije, kar lahko nekatere ljudi privede do tega, da prehitro obupajo in se prenehajo truditi. Razumeti je treba, da dolgoročni rezultati zahtevajo dosleden trud, potrpljenje in dolgoročno razmišljanje. Veselite se majhnih zmag in dosežkov na poti in se osredotočite na celotno pot, namesto da se preveč osredotočate samo na končni rezultat. Ne primerjajte se s postavnimi ljudmi iz socialnih omrežij. Tudi oni so bili enkrat na začetku svoje poti in vedite, da je tudi njihova pot zahtevala odrekanje, disciplino in doslednost.


Pomanjkanje časa za regeneracijo in počitek

Pogosto spregledana vidika dobre telesne pripravljenosti sta počitek in regeneracija. Vaše telo potrebuje čas za obnovo po intenzivnih treningih. Prekomerno treniranje lahko ovira napredek in povzroči poškodbe in vnetja. Poskrbite za zadostno količino spanca (7-9 ur), omogočite svojim mišicam, da si opomorejo, in v svoj urnik vključite tudi dneve za počitek ali pa dneve z manj intenzivnimi/krajšimi treningi. Poslušajte svoje telo in si ne branite premora, ko ga potrebujete.


Da bomo opazili rezultate našega truda je potrebno več kot samo izvajanje vaj. S tem, ko se zavedamo zgoraj omenjenih pasti in na podlagi tega uvedemo učinkovite strategije, se lahko postavimo na pot uspeha. Ne pozabite ostati dosledni, telo oskrbujte z ustrezno prehrano, sledite strukturiranemu programu vadbe, postopoma obremenjujte vaše treninge, ohranjajte realna pričakovanja in postavite počitek in okrevanje na prednostno mesto. Z upoštevanjem teh prilagoditev boste dosegli svoje cilje in uživali v preobrazbeni moči redne vadbe. Ne odnehajte, rezultati bodo prišli. Če pa potrebujete pri doseganju ciljev pomoč, se lahko obrnete name in skupaj bomo začrtali vašo pot do uspeha.

47 views0 comments

Комментарии


bottom of page